dimecres, 11 de gener del 2017


EL PAÍS (adaptació)
20 AGO 2016

EL TURISME TAMBÉ COL·LAPSA L'AIXETA

El creixement de viatgers pressiona el proveïment d’aigua a les zones amb el risc de sequera.

Un grup de banyistes en una platja del litoral mediterrani. MANUEL BRUQUE (EFE)



L’Ajuntament de Port de la Selva (Girona) es va veure obligat divendres passat a prohibir l'ús de l'aigua per tot el que no sigui estrictament domèstic. Aquesta localitat de 1.000 habitants, que multiplica per deu la seva població durant l'estiu, va veure com l'escassetat de pluges i la pressió de la població estival provocava que el nivell de sal del seu aqüífer es dupliqués. Per això, de forma excepcional va prohibir emprar aigua per a regs agrícoles o de jardins; netejar carrers, espais públics, terrasses, façanes, vehicles, embarcacions o omplir piscines.


Però el problema del municipi de El Port de la Selva no és un cas aïllat. Diversos estudis assenyalen que els turistes tenen necessitats  diferents de les dels residents i consumeixen fins a quatre vegades més aigua. Per aquest motiu, en altres llocs també s'han d'adoptar mesures de prevenció diverses, com la del municipi d'Estellencs, a Mallorca, que han optat per establir uns límits: 350 litres al dia per habitatge i 120 litres per plaça turística.

Per altra banda, davant d’aquest problema d’escassetat d’aigua, causat pel turisme, el Govern de les Illes Balears es planteja fer funcionar a ple rendiment les tres plantes dessaladores de l’illa. Segons explica el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, "Dels aqüífers de la Tramuntana no en podem treure més i l'Agència Estatal de Meteorologia preveu una tardor seca. Com tenim les dessaladores, les engeguem i espero que puguem ser previsors per mantenir les reserves per a l'hivern".  A més a més, com el conseller de turisme considera que aturar l’augment de les places turístiques és complicat, el vicepresident balear, Biel Barceló, afegeix que: "Pujar l'ecotaxa està sobre la taula. Considerem que una part important de la seva recaptació pot anar a estructures hidràuliques”. 















4 comentaris:

  1. Doncs a Falset, tot i que no hi ha tant turisme a l'estiu, tenim un problema semblant al de Port de la Selva. Fa tres dies que patim restriccions d'aigua i l'ajuntament n'ha gestionat la provisió en cubes.

    ResponElimina
  2. Doncs pensem que és una falta de respecta envers els llocs que visitem, doncs l'aigua és important a tot arreu

    ResponElimina
  3. Bon dia, nosaltres estem fent cartells per conscienciar als nens de l’escola per a que no malgastin l’aigua. Al Port de la Selva podríeu fer el mateix per conscienciar als turistes ja que si malgastem molt l’aigua, pot ser que algun dia ens quedem sense l’aigua que necessitem per viure (l’aigua que es pot beure).

    ResponElimina